måndag 23 december 2013

PÅ MITTUPSLAGET

Dag 357
I går kväll. Drack glögg. Vaimo klädde vår vita (!) julgran. Jag kollade på "Så ska det låta". Nynnade med i jullåtarna. Fortsatte med "Jägarna 2". Gillade. Kom i säng först vid ett-tiden.
Imorse. Dan före dopparedan. Steg upp klockan sju. Tvåan redan vaken. Hämtade tidningen. Håxade att den var extra tjock. En julbilaga. Kan det vara? Bläddrade förbi alla annonserna. Kom till mittuppslaget. Jepp! Malin H:s reportage och Johan B:s bilder. Päronskallen fyllde tre hela sidor. Kände mig stolt och hedrad, naaleiss. Visade bilagan åt tvåan. Ahaa, mitt namn finns med. Sen struntade han i den övriga texten. Vaimo kom upptassande. Oj, va kul! Men texten innehåller ett litet sakfel. Det står att du kom till NY före ovädret, men så var det ju inte! Jag instämde. Nej, det borde förstås ha stått efter ovädret (Sandy). 
Efter att ha lusläst reportaget två gånger tog jag mig samman. En bråd dag låg framför mina blå-tå-naglade fötter. Tog röda, rostiga till BW-bageriet i Sandsund. Köpte sex bruna papperspåsar till mina nybakade chiabröd.  Passade också på att inhandla fem varma gisar. Modell VG (världens godaste)! Fortsatte till lähikauppan. Köpte mjölk, juice och pasta. Från lähikauppan till Fitness. Träffade Milla J. Förklarade mitt ärende. På nyaftonsmorgonen har jag tänkt samla ihop mina vänner. Springa en mil med dem. Och sedan bjuda dem på bastu med glögg. Milla var genast med på noterna. Jag bjuder på bastun och så kan jag värma glöggen åt er. Kanon! Vilken service! Tackade så mycket. Fortsatte hem. Hälsade alla mina vänner på fejan välkommen till happeningen, tisdagen den 31.12 klockan nio vid Fitness. Många tackade genast ja. Kanon! Det blir spännande att se hur många vi blir!
Fixade sen käk åt grabbarna. Sen åkte vaimo, jag och tvåan till staden i norr.  Den sistnämnde skulle fira jul hos sina svärföräldrar. Medan vaimo och jag skulle passa på att handla våra sista julklappar. Lassade bilen full med tavara. Off längs Larsmovägen. Skitdåligt väder. Bedrövlig sikt. Vindrutetorkarna gjorde den, om möjligt, ännu sämre. Halvvägs. Pappaaa! Tvåan märkte att han glömt sina julklappar. Jag drog ett par suckar. Avgrundsdjupa. Marstranden Taxi gjorde en U-sväng. Mot Jeppis igen. Hämtade de kvarglömda klapparna. Päronskallen lät grisarna joina. Och julglögg. I brist på annan dryck. Off norrut igen. Kände att magen kurrade. Svepte en BW-gris. Sköljde ner den med kall blåbärsglögg. Vaimo gillade inte. Men tog sen själv en possu. På väg till svärföräldrarna svängde plötsligt en bautastor bil ur framför nosen på röda rostiga. Päronskallen girade häftigt undan. Och lyckades med nöd och näppe undvika en rejäl smäll. Den hulda vid min sida imponerades av den gamles reflexer. Jag bryystade upp mig. Och väste. Armadis kokkola-booa!  Fast det kunde ju lika väl ha varit någon från Ylistaro. Kippade sen av vaimo vid en supermarket. Och fortsatte till svärföräldrarna. Önskade dem och tvåan en riktigt god jul. Och lovade att Marstranden Taxi dyker upp igen om fyrtio-åtta timmar.
Resten av dagen vill både vaimo och jag helst glömma. Vi rusade ut och in i allehanda kokkola-kauppor. Jagade julklappar åt boyzen. Julstressade som aldrig förr. Återvände till Jeppis. Hittade den sista julklappen och de sista julblommorna i gröna butiken. Jag vill väl inte säga att jag hatar julen, men i dag var den känslan rätt nära.
Återvände hem till Marstranden. Lägenheten upp-och-ner. Suck! Marstranden Bed & Brekfasts städavdelning fixade till den. Jag packade min träningsväska. Och vandrade med lätta steg iväg till Fitness. Höll upp dörren åt en tjej. Vassågo! Möttes av ett öronbedövande jubel från Nina S och Ronja E bakom disken. WTF? Bara för att jag varit i ÖT:s julbilaga? Njaaaeee! Tjejerna i receptionen hade jublat åt bruden jag just hållit upp dörren åt. Päronskallen landade med ett brak på jorden igen. Drog på sig tåånaskoa-skooa. Och kutade en dryg mil. Lätt som en plätt. Avslutade med 36 armpressar, lite töj och bastu. Kände att jag var med i matchen igen. 
I morgon bitti klockan sju skall jag och Henry M springa in julen. Och jag gissar att jag får fira julafton på plus. Inte illa! Men först skall jag kolla in vad som döljer sig bakom lucka tjugotre hos Barna Hedenhös.

Saldo: 11,5 km

Totalt: 3 569,0 km

Mål: - 1,0 km

Kanon: Reportaget

Kalkon: Julklappsrallyt

10 kommentarer:

Anna sa...

Läste reportaget om dig i Vasabladet i morse och log. Du har bjudit på fantastiskt rolig läsning under detta år och jag hoppas du fortsätter blogga för du har verkligen skrivandets gåva!

God Jul!

Maria A sa...

God Jul Ingo! Snart har du nått målet! Fick själv ihop 3000km idag. Fortsätt och skriv nästa år också, alltid uppiggande att läsa din blogg.

INGO sa...

Tack för de värmande orden Anna! God Jul! :-)

INGO sa...

Tack Maria! God Jul till dig och Juhani!

Anonym sa...

Grymt intressant blogg, du skriver så trevligt. Hur har du lyckats undvika skador med så mycket kilometrar?

vägviskaren sa...

diggade mittuppslaget idag 24e och fick inpiration att fa ut och keta..
(men det får anstå tills imorgon)

Jon J sa...

Tvåan struntade ju inte alls i resten av texten. Läste den först senare. :)

INGO sa...

Tack! Beträffande uteblivna skador så antar jag att det beror på att jag haft tur. Eller på att jag successivt byggt upp mina muskler/leder så att de klarar påfrestningen. Antagligen en kombo av båda förklaringarna.

INGO sa...

Tack Vägviskaren! Roligt att mittuppslaget inspirerade. Lycka till med ditt pass.

INGO sa...

Bra. Gillade du texten?